Unde am putea găsi viață în univers: ce au descoperit cercetătorii despre stele

de: Ozana Mazilu
21 04. 2023

Stelele devin din ce în ce mai bogate în metal și, spre deosebire de presupunerile anterioare, acest lucru ar putea afecta șansele de viață pe Pământ.

Factorii care fac din stea o gazdă potrivită pentru viața pe planetele înconjurătoare sunt complecși, iar noi cercetări indică ceva ce credem că este un atu – conținutul ridicat de metale – poate fi, în schimb, dăunător. Dacă da, indică faptul că ne-am concentrat pe căutarea planetelor care susțin viața în locuri greșite. Mai îngrijorător, înseamnă că perspectivele de viață care scăpa din oceane ar putea fi în declin permanent.

Universul timpuriu a constat din doar trei elemente: mult hidrogen, ceva heliu și puțin litiu. Primele stele au fost făcute în întregime din acestea, producând alte elemente ușoare, pe măsură ce trăiau și altele mai grele, pe măsură ce mureau. Aceste morți răspândesc acele elemente, cunoscute de astronomi drept metale chiar și atunci când chimiștii nu le-ar spune așa, peste galaxii, pentru a fi încorporate în generațiile viitoare de stele.

Stelele ne indică unde am putea găsi viață în univers

În consecință, abundența metalelor este considerată printre cele mai importante caracteristici stelare. Cu toate acestea, conform unui nou studiu, există un alt motiv pentru a căuta stele (oarecum) sărace în metal: planetele lor sunt mai susceptibile de a avea viață.

Stelele foarte sărace în metal au fost întotdeauna considerate perspective slabe de a găzdui viața. Dacă o stea s-a format fără metale, probabil că așa au făcut și planetele sale. Mai multe metale (care pentru astronomi includ oxigen, carbon și siliciu) înseamnă mai multe șanse de a avea o lume precum cea pe care o numim acasă. În consecință, în timp ce stelele sărace în metale sunt apreciate pentru arheologia cosmică, cele care sunt bogate în metale sunt cele care au fost prioritare în căutarea vieții.

Cu toate acestea, Dr. Anna Shapiro de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar și coautorii susțin că acest lucru ratează un punct crucial. Viața terestră de pe Pământ depinde de stratul subțire de ozon care împiedică Pământul să fie sterilizat de lumina ultravioletă.

Stelele sărace în metale produc mai multă radiație UV, dar într-o formă care încurajează formarea ozonului și, prin urmare, protejează de lungimile de undă periculoase. Credit imagine: MPS/hormesdesign.de

„Am vrut să înțelegem ce proprietăți trebuie să aibă o stea pentru ca planetele sale să formeze un strat protector de ozon”, a spus Shapiro într-un comunicat.

Întrebarea a fost considerată deosebit de importantă după ce un studiu anterior a constatat că luminozitatea multor stele asemănătoare Soarelui variază mai mult decât cea a Soarelui, ceea ce ar face UV și mai mult o potențială amenințare.

Stelele sărace în metale emit mai multă radiație UV decât omologii lor bogați în metale, au descoperit autorii. Acest lucru ar putea determina pe cineva să presupună că este mai puțin probabil să aibă viață în jurul lor, dar nu e chiar așa. Lumina ultravioletă acoperă o gamă largă de lungimi de undă, iar ozonul este format în atmosfera noastră de lumina UV-C și distrus de UV-B. Raportul este crucial și este mult mai favorabil în stelele sărace în metal.

„Contrar așteptărilor, stelele sărace în metal ar trebui să ofere astfel condiții mai favorabile pentru apariția vieții”, conchide Shapiro.

Este opusul studiilor de până acum, deci. Lucrarea oferă un indiciu despre unde ar trebui concentrate eforturile de a găsi planete locuite.